732
Ministrostwo Rozwoju podało szczegółowe wytyczne dla właścicieli pensjonatów i hoteli, którzy wznowią działalność od 4 maja.
- trzeba będzie umieszczać w widocznych miejscu informację o maksymalnej liczbie klientów, którzy mogą jednocześnie przebywać w danej części budynku
- konieczne jest również umieszczenie na terenie hotelu/pensjonatu dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dostępnych dla gości, a w szczególności przy wejściach na teren obiektu, w obszarze recepcji, przy wejściu do wind, punktów gastronomicznych oraz przy wyjściu z toalet.
- rekomendacja zapewnienia możliwości zakupu maseczek ochronnych w recepcji
- po każdym kliencie zaleca się rutynowe sprzątniecie pokoju i dezynfekcję wszystkich powierzchni dotykowych (w tym oparcia krzeseł), sprzętu (np. piloty) i łazienki oraz gruntowne wywietrzenie pomieszczenia
- pokój można ponownie wynająć po zakończeniu dezynfekcji
- restauracje hotelowe mogą wydawać posiłki gościom hotelowym do pokoju, jedzenie z innymi hotelowymi gośćmi w restauracji nie będzie zatem możliwe
- zamknięte będą baseny, siłownie i inne przestrzenie rekreacyjne